De Wilg Healthyself

Blog over gezondheid, voeding & lifestyle

Zwangerschapstest: werking en betrouwbaarheid

Hoe werkt een zwangerschapstest nu precies? Een zwangerschapstest wordt uitgevoerd met bloed of met urine. Het gemakkelijkst om uit te voeren is de test met urine.

Zwangerschapstest: werking

Vanaf de vierde dag na de bevruchting scheidt het eitje het hormoon humaan choriongonadotrofine (HCG) af. Via lichaamsvloeistoffen komt dat hormoon in de weefsels terecht. De aanwezigheid van HCG kan echter het eerst worden gedetecteerd in het bloed, en pas daarna in de urine. Dankzij een urinetest kun je nagaan of het hormoon HCG in je urine aanwezig is. In een urine-zwangerschapstest wordt er gecontroleerd of er een reactie plaats vindt tussen het hormoon HCG en een tegen dit hormoon gerichte afweerstof. Daarna wordt in een tweede reactie nagegaan of de eerste reactie al dan niet plaats vond. In de meeste gevallen geeft een verandering van kleur dan uitsluitsel.

Lees aandachtig de bijsluiter

In elke apotheek kun je een zwangerschapstest kopen. Lees aandachtig de bijsluiter alvorens de test uit te voeren en volg de instructies nauwkeurig op. Eenmaal je de test gedaan hebt, moet je enkele minuten wachten. Als je zwanger bent, tekent er zich bij de ene test een donkere ring af, bij andere testers zal de kleur veranderen. Op de bijsluiter van de zwangerschapstest vindt je de nodige gegevens. Wil je absoluut zeker zijn dat de test betrouwbaar is? Laat je dan professioneel begeleiden bij het testen, bijvoorbeeld door je huisarts. Zeker als je de test voor de eerste maal uitvoert, kan het zijn dat je de instructies niet juist uitvoert en er dus een foutief resultaat uit volgt.

Niet 100% betrouwbaar

100% betrouwbaar is een zwangerschapstest niet. In het begin van je zwangerschap kan de test bijvoorbeeld negatief zijn terwijl je toch zwanger bent. Dit kan komen door het feit dat er op het ogenblik dat je de test afneemt nog niet voldoende HCG in de urine aanwezig is. Hier lees je wanneer je best een zwangerschapstest afneemt. Ga ervan uit dat een zelf uitgevoerde zwangerschapstest een aanwijzing is, geen zekerheid. Mocht je zwangerschapsverschijnselen opmerken en je eigen test is negatief, raadpleeg dan zeker je huisdokter. Is je eigen test positief? Dan kan je dokter dat dan ook bevestigen. Ga dus in elk geval bij je huisarts langs.